Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

poniedziałek, 30 marca 2015

Domowy zakwas na wielkanocny żurek!

Dzisiaj bez zbędnych ceregieli. Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć!! Zakwas na biały żur nastawiony. Przepis podajemy poniżej!!






Zakwas na żurek

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej Typ 2000
  • 500-600 ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

W słoiku mieszamy mąkę, wodę, pokrojone ząbki czosnku, listki i ziele.
Dla przyspieszenia fermentacji możemy dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków lub kawałek razowego chleba ze skórką.


Słoik przykrywam gazą i jeden raz dziennie mieszamy łyżką.
Zakwas jest gotowy po 4-6 dniach, gdy zaczyna ładnie pachnieć i jest  kwaśny.  Przelewamy go do butelki i przechowujemy w lodówce.








Autor: Mama


Wielkanocne Smaki - edycja V Domowy Wyrób Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz