Drogi czytelniku!

Jeżeli masz pomysł na współpracę z nami - śmiało do nas napisz!
Jeżeli takiego nie masz, ale podoba Ci się nasz blog - również napisz!

Jesteśmy otwarte na pomysły kooperacji, a także chętnie porozmawiamy o Twoich kulinarnych gustach.
Mamy pomysły na gastronomiczne imprezy, spotkania, eventy, w których chętnie Ci pomożemy!

Nie zwlekaj - napisz! Oto adres mailowy:
mojamamagotuje@gmail.com

Wyszukaj na blogu

czwartek, 2 kwietnia 2015

Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy

"Dobry chrzan, ale nie sam."


Roślina, która kojarzy nam się bezsprzecznie ze Świętami Wielkiej Nocy. Jej ostry smak, modyfikowany różnymi dodatkami - fantastycznie pasuje do wielu potraw.
Chrzan,  oprócz wiadomych walorów smakowych, posiada wiele prozdrowotnie działających substancji, które od wiek wieków służyły człowiekowi za naturalne farmaceutyki.







Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów.

Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie to wykorzystywano w kulturze ludowej do wykonywania okładów oraz dezynfekcji trudno gojących się ran i owrzodzeń.  Miazgą lub naparem z korzeni leczono niegdyś ropiejące rany, wrzody, a nawet zapalenie uszu. Korzeń chrzanu może być także używany zewnętrznie w okładach łagodzących problemy reumatyczne, jak również mięśniobóle.

Roślina ma słabe działanie moczopędne. Korzeń chrzanu pospolitego może być stosowany w kamicy nerkowej, jak również w przypadkach zwykłej niestrawności, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przyspiesz przemianę materii i działa korzystnie w niedokwaśności. 

Ciekawe, że suszony, zmielony korzeń,  dodawany do wielu mieszanek ziołowych, nie posiada w ogóle swoich właściwości leczniczych. Tylko świeży, wykopany chrzan może pochwalić się swoja mocą i leczniczą siłą.
Utarty korzeń, wydziela charakterystyczny lekko gorzkawy zapach. Jest to spowodowane występowaniem dużej ilości olejków eterycznych.
To właśnie ich obecność pozwala na sporządzenie z tej rośliny bogatego olejku, którym można smarować obolałe miejsca i uśmierzać bóle reumatyczne. Olejkiem takim, można również posmarować klatkę piersiową przy przeziębieniu i grypie.

Ocet sporządzony z korzenia chrzanu pospolitego to świetny sposób na rozjaśnienie skóry twarzy, zmniejszenie widoczności piegów i zniwelowanie przebarwień. Z octu, można również przygotować wzmacniającą płukankę do włosów, która zwiększy ich gęstość i odżywi skórę głowy.

W zimie, kiedy mamy problemy z wiecznie zimnymi stopami i dłońmi, herbatka z chrzanu będzie naszym wybawieniem, Ma właściwości poprawiające krążenie krwi. W tym celu należy zagotować 250 ml wody, następnie do wrzątku dodać po równo 1 łyżkę stołową startego korzenia świeżego imbiru oraz chrzanu pospolitego. Zakryć garnek i gotować na małym ogniu zioła przez około 10 minut.

Roślina ta zawiera bardzo duże ilości witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i sodu, więc jest ich dobrym źródłem. Dawniej stosowana była niekiedy jako antybiotyk.  Z uwagi na dużą zawartość witaminy C (0,3%) przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem zwiększają odporność organizmu.

Liście chrzanu również zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu  zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.  Świeży chrzan, dodany do mleka, hamuje jego kwaśnienie.

Spożywanie dużych ilości chrzanu pospolitego może również powodować biegunki. Zioło to może podrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe, żołądkowe lub choroby jelit powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach.

A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu! Pierwszy z nich zachwycił nas  swoim eleganckim smakiem. Będzie zapewne atrakcją każdego świątecznego stołu. To nasze wielkanocne odkrycie! Drugi, to tradycyjny dodatek, który jest w naszym domu od wielu lat. 

Chrzanić to! :)


Sos chrzanowo-żurawinowy

Składniki:
  • 10 dag startego chrzanu
  • 30 dag dżemu z czarnej porzeczki
  • 30 dag żurawiny w słoiku
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina
Przygotowanie:

Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny.

Wyciskamy sok z cytrusów. 

Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki.













Sos chrzanowy z jajkami

Składniki:
  • 250 ml tartego chrzanu
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 4 jajka ( jaja "zerówki", od kur z wolnego wybiegu)
  • sól 
  • cukier (do smaku)
Przygotowanie:

Gotujemy jajka, a następnie bardzo drobno siekamy przy użyciu miksera.

Łączymy wszystkie składniki i mieszamy.

Oba sosy smakują doskonale jako dodatek do wędlin, pasztetów i jaj. 














Autor: Córka











Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Domowy Wyrób Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz